RELEASE STRESS... KOM TOT RUST...

Je wilt je graag ontspannen en energiek voelen, mentaal en fysiek in balans. Aandacht en zelfzorg voor je lichaam, je mentale welzijn en energieflow levert hierin een grote bijdrage.


Wanneer je jezelf ruimte geeft
voor het loslaten van stress ontstaat er ontspanning. Zo creëer je een basis voor herstel dat je lichaam zelf in gang zet.


Je ontvangt
een drukpunten- / ontspanningsmassage met een diepe rustgevende werking. Met mijn vingers en handen oefen ik druk uit op het lichaam en waar nodig richt ik mij op lokale spierknopen. Zo activeert het de doorbloeding in je lichaam, ontspannen de spieren en word het zelfhelend vermogen van je lichaam gestimuleerd.

MASSAGE ACTIVEERT JE PARASYMPATHICUS IN JE ZENUWSTELSEL

Je lichaam heeft meerdere zenuwstelsels waaronder het centrale zenuwstelsel en het autonome zenuwstelsel.

Het centrale zenuwstelsel staat onder invloed van onze wil zoals lopen, het aansturen van je spieren en het inzetten van beweging.

Het autonome zenuwstelsel regelt automatisch onbewuste processen in het lichaam zoals je ademhaling, spijsvertering, bloeddruk, productie van energie en stofwisseling. Je hoeft er niet over na te denken maar je kan het wel indirect beïnvloeden.

Gas geven en dan weer even afremmen...

Binnen het autonome zenuwstelsel zijn er twee regelaars, de sympathicus (gaspedaal) en de parasympathicus (rempedaal).

De sympathicus stelt je in staat om ACTIE te ondernemen, presteren, je wilskracht op te bouwen of te overleven in bedreigende situaties, wanneer het nodig is. Het mobiliseert je energie. Je kan dan reageren in vecht-, vlucht- of bevriesmodus. Je voelt meer adrenaline. Je hartslag, je ademsnelheid en je bloeddruk stijgt. Je lichaam verbruikt dan ook veel energie.

De parasympathicus stelt je in staat HERSTEL in gang te zetten, om op de rem te trappen en je eigen accu weer op te laden. Zo neem je rust en daarmee bouw je weer energie op. Je hartslag daalt, je lichaam, je organen en spieren nemen voldoende bloed en zuurstof op. Je zet eigenlijk een reset in gang.

Wanneer je deze twee regelaars goed samenwerken zal er één van de twee actief zijn en de ander in rust. Als de samenwerking uit balans is dan zal er één overactief zijn en ontstaat er disbalans. Het kan allebei de kanten op, ofwel in overactieve stand of in over-passieve stand.

De balans zorgt ervoor dat je je kunt aanpassen aan een veranderende omgeving of (impactvolle) gebeurtenissen. Om de balans te behouden zet je de sympathicus alleen in wanneer nodig en vervolgens schakel je over naar de parasympathicus. Je neemt dan je rust om te herstellen.

LANGDURIGE OVERPRIKKELING VAN DE SYMPATHICUS

In deze tijd word er veel van je energie gevraagd vanuit je gezins-/familieleven, sociale leven, je werk, sportactiviteiten. Heb je dit weleens voor jezelf op een rij gezet? Je sympathicus staat onbewust, vrijwel continu, aan. Je bent niet meer zo bezig met hoe je uit die stand kunt komen. Je parasympathicus geeft onvoldoende tegenwicht. Dit gaat dan over in een gevoel van overprikkeling, een onrustig of nerveus gevoel, emotionele of lichamelijke stress dat zich gaat uiten in lichamelijk klachten zoals:

Hoofdpijn

Buikpijn

Gespannen spieren

Minder nachtrust

Oververmoeidheid

Verlaagd afweersysteem

Je voelt weinig grip op situaties

Energieloos gevoel

Verlies van wilskracht

Je overgespannen voelen of het gevoel hebben dat je opgebrand bent (burn-out) is dan ook een uitwerking van een overprikkeld sympathisch zenuwstelsel. Je hebt te lang aan gestaan zonder tussentijds herstel. Je hebt jezelf er niet toe aangezet om even te rusten of je gunt het jezelf gewoonweg niet. Wat gun jij jezelf?!

mssage rugpijn spierspanning

ZODRA JE ZENUWSTELSEL KALMEERT GA JE OVER IN ONTSPANNING

Met het ondergaan van een massage stimuleer je de parasympatische regelaar van je zenuwstelsel.

Zodra je zenuwstelsel kalmeert ga je over in ontspanning. Dit zorgt voor verlaging van spierspanning, verbeterde doorbloeding, snellere afvoer van afvalstoffen en een verbeterde werking van je stofwisseling en afweersysteem. In reactie op de massage word er een proces in gang gezet dat het natuurlijk herstellend vermogen van je lichaam activeert.

Neem je regelmatig een massage dan ga je zeker een dalend effect ervaren van spanning en stress in je spieren. Daarnaast voel je je meer ontspannen in je lijf en hoofd. Het heeft dan ook positief effect op je algehele welzijn.

Het tijdig activeren van je parasympathicus heeft dus een belangrijke functie met betrekking tot het stimuleren van ontspanning, fysiek en mentaal herstel. Ten behoeve van het behouden van een gezond evenwicht in dagelijkse doen en laten.