OMGAAN MET ROUW- EN VERLIES

Heeft het rouw- en verliesproces steeds meer invloed op je welzijn, je dagelijkse doen en laten?

Je blijft intens verdrietig om het verlies van een dierbare.

 

Bij momenten word je overspoeld door emoties en een gevoel van eenzaamheid?

In je hoofd neemt het veel ruimte in beslag. Je hebt het nodig om je emoties, gevoelens en gedachten te uiten? Even te ontladen…

Je wil graag meer in balans komen en je weer energieker voelen.

WAT IS ROUW?

In ons leven komen we weleens in aanraking met het verlies van een dierbare, verwacht of onverwachts. Er volgt een rouwproces met intens verdriet en wisselende emoties. Het valt samen met je eigen leven maar het kan enorm veel moeite kosten om rouwverwerking mee te laten vloeien in je dagelijkse doen en laten.

Wat is rouw?
Rouwen is proces waarbij je gaandeweg begrijpt dat je leven een ingrijpende verandering heeft ondergaan door een verlies waar je veel waarde aan hecht. Je wordt je bewust dat het verlies onomkeerbaar is. Je draagt het met je mee. Het valt samen met je eigen leven maar het kan enorm veel moeite kosten om rouwverwerking mee te laten vloeien in je dagelijkse doen en laten.

RUIMTE MAKEN VOOR HET ROUWEN

We hebben niet altijd invloed op wat ons overkomt maar wel op hoe we er mee om gaan. Voor het verwerken van rouw is tijd, ruimte en geduld met jezelf van groot belang. Wanneer je niet voldoende ruimte hiervoor neemt gaat dit onderliggend steeds meer invloed hebben op je welzijn.

Uit ervaring weet ik dat het verlies van een dierbare enorm veel impact kan hebben op je persoonlijkheid en welzijn. Je mist je liefde, je vader, je kind, je broer of zus, je beste vriend of vriendin enorm.

Het kan zo diep gaan dat je daarmee het gevoel hebt dat je een deel van jezelf verliest. Binnen je energiestroom kan dit zelfs een stagnatie veroorzaken waardoor je je minder vitaal voelt, minder geniet van je eigen leven en al het moois dat zich om je heen bevindt.

WAT HEB JE NODIG?

Er is geen tijdsbestek aan te geven voor hoelang je voor je verwerkingsproces nodig hebt. Je leert ermee samen te leven. Belangrijk hierin is dat je jezelf ruimte geeft om te helen. Dat jouw verdriet er mag zijn.

Wat heb je nodig om het verlies van een dierbare te verwerken? Voor de ene persoon werkt het om erover te praten, voor een ander is dat niet voldoende. Dan is creatieve begeleiding, door middel van  tekenen of schilderen, een goede manier om te uiten.

HOE KAN IK JE ONDERSTEUNEN?

Davina Creatief Bewust bied begeleiding bij rouwverwerking. Tijdens de begeleiding geef ik je de mogelijkheid om te uiten wat je voelt en ervaart gedurende je rouwproces.

Het kan gaan over hoe je de persoon wil blijven herinneren, een mooi moment dat je samen had ervaren vastleggen, maar je mag ook het verlies in jezelf, de pijn en het verdriet dat je voelt uitwerken. Dat gebeurt door middel van tekenen en schilderen, creatieve begeleiding.

In een vrijblijvend kennismakingsgesprek kan je aangeven wat jij nodig hebt aan ondersteuning tijdens het rouwproces dat je doorloopt.

HOE HELPT TEKENEN EN SCHILDEREN JOU?

Wanneer je begint met tekenen of schilderen zal je al snel merken dat je meer ontspant, je ervaart rust. Er komen vormen of kleuren in beeld. Zonder iets te zeggen ventileer je wat je op dat moment bezig houdt. Je komt los van je denken en je controle maar komt meer in verbinding met jezelf.

Waar het praten stopt gaat je onbewuste verder en brengen kleuren en vormen in beeld hoe het verlies van je dierbare je raakt of hoe jij de persoon wil herinneren. Het brengt je dieper naar binnen en beweging komt op verschillende niveaus op gang.

Een tekening of schilderij vertelt je wat je diep van binnen voelt en ervaart. Op deze manier luister je als het ware naar wat niet wordt gezegd en daar ligt hele waardevolle informatie voor jezelf. Tijdens de begeleiding is er ruimte om te delen wat je tot uiting brengt.

HELING, HERSTEL & BALANS

Doordat je direct tot uiting brengt wat zich in jou afspeelt, zal je merken dat je je verdriet en pijn aan het ontladen bent. Wanneer je jezelf hiervoor ruimte geeft komt daar al meer rust en innerlijke harmonie voor in de plaats

Het bevorderd je heling en herstel en helpt je om het verlies in een ander daglicht te plaatsen. Zodra je meer acceptatie ondervind, komt hiervoor liefde en aanvaarding in de plaats.